OM NOSEMA ENLIGT BERT THRYBOM, MAJ 2014
Om Nosema apis och N. ceranae
Referat av Bengt Nihlgård
Vid Skånes Biodlardistrikts utbildningsdag den 3 maj 2014 i Lyby församlingshem berättade Bert Thrybom, pensionerad överläkare som tillika varit biodlare i 66 år, om sina erfarenheter beträffande Nosema apis och N. ceranae. Han gick igenom denna svampsjukdom och hur man ska testa den.
De encelliga svampcellerna utgörs av små sporer som kommer till honungsblåsan och som sedan går via en ventiltratt till mellantarmen där de ”exploderar”, varvid cellkärnorna injiceras i celler i tarmväggen. Här bildas två olika typer av sporer, dels sådana som attackerar nya tarmväggsceller, dels sådana som följer med avföringen ut och kan spridas vidare. Avföringen blir ljus och rinnande. Sporerna sprids med ramar, vax och genom biodlarens hantering.
Bert misstänkte att pollenersättning på våren troligen gynnar nosemans tillväxt, eftersom tarmarna belastas lite extra mycket av detta.
För test och identifikation är det bäst att ta gamla bin i slutet av april månad. Man kan mortla 60 bin i mortel och tillsätta 60 ml vatten (Berts recept), men utan mortel kan man ta 60 bin i en plastpåse, döda dem med några droppar bensin, tillsätta 60 ml vatten och krossa bina genom att rulla en flaska över påsens innehåll (det senare enligt recept på nätet). Lösningen behöver inte filtreras, man tar en vätskedroppe med pipett och lägger på objektglas. Nosema-sporerna syns vid 400x förstoring som små avlånga, jämnbreda celler.
Behandling av sparade vaxramar med ättiksyra tar död på Nosema. Det gör också värme-behandling vid 50°C. Rekommendationen är att inte avla på samhällen som visar tendens till hög Nosema-förekomst.
Bi i lavendelblommor(BN).
Bert Thrybom i föreläsningstagen.
Demonstration av bibrödströska och mellanväggspress den 2 september 2024.
Honungsprover som provsmakades!
Honungsprovningen styrdes av Roland!
Lars, Mikael och Ragnar berättar om honungsbedömningen.